Leestips voor deze zomer!
Voor Management Boek Magazine stelde schrijver en spreker Patrick Davidson zijn jaarlijkse selectie met leestips voor de zomer weer op. Davidson is gefascineerd door mensen en teams die zichzelf continu overtreffen, schrijft daar zelf over en dit leesvoer sluit daar helemaal op aan.
- Het Nieuwe Mentaal – Elke Geraerts
- Rebel Talent – Francesca Gino
- Daniel Pink – Het Juiste Moment
- Remy Ludo Gieling – Business Bites
- Patty McCord – Powerful
Patty McCord – Powerful
Ook zo verzot geraakt op Netflix de afgelopen jaren? In dit boek legt Patty McCord uit wat de impact is van een krachtige cultuur en hoe het de echte motor is achter de geweldige opkomst van Netflix. McCord, veertien jaar lang verantwoordelijk voor talentontwikkeling binnen Netflix, beschrijft hoe Netflix haar mensen weliswaar volop ruimte geeft (“Treat people like adults”) maar dat een team toch echt niet hetzelfde is als een familie. Binnen Netflix wordt continu gekeken wat er beter kan, niet uit luxe maar uit het besef dat continu verbeteren nodig is om grenzen te blijven verleggen. Met deze spirit slaagde een DVD-verhuurbedrijf (echt waar!) erin om uit te groeien tot het Netflix-platform dat onze aandacht kaapt in de avonduren, ten koste van televisiezenders, filmproducenten en bioscopen.
“We want people to feel excited to come to work, not despite the challenges but because of them”.
Volgens Netflix is een van de grootste motivatoren voor haar medewerkers het gevoel dat je echt iets kunt bijdragen aan succes. Na het lezen begrijp je waardoor medewerkers net zoveel van Netflix houden als jij en ik……
Een alternatieve leestip over cultuur is ‘De Bedrijfscultuur-code’ van Daniel Coyle dat ik eveneens in één keer uit las.
Remy Ludo Gieling – Business Bites
Tijd voor een buitenbeentje in dit lijstje, geschreven door de hoofdredacteur van Sprout. Verscheen alweer twee jaar geleden en zo kort voor de vakantieperiode begint wil ik het toch weer even onder de aandacht brengen. Vooral voor mensen die niet lang achter elkaar lezen maar toch af en toe hun kennis willen opfrissen. Het format is heel leuk gevonden: op twee pagina’s krijg je de essentie van een idee, een gedachte, een boek of een methodiek beschreven. Wil je meer weten, dan lees je verder bij de bron. Ideaal voor vakantie of zakenreis.
Daniel Pink – Het Juiste Moment
In 2010 schreef Dan Pink het populaire boek ‘Drive’ waarin hij de verrassende wetenschap achter motivatie onthulde. Afgelopen najaar verscheen van hem ‘When’, vertaald als ‘Het Juiste Moment’. Wederom een aanrader. Zoals altijd weet Pink in zijn zoektocht naar een onderwerp (timing deze keer) interessant wetenschappelijk onderzoek te combineren met praktische situaties en een frisse schrijfstijl die je het gevoel geeft dat hij met je praat.
Deze keer laat Pink zien wat timing inhoudt en hoe het je emoties, gedrag en prestaties beïnvloedt. Na het lezen van dit boek heb ik het ritme in mijn eigen dagen onder de loep genomen. Had ik eerder moeten doen! Als je na de vakantie met meer energie aan de slag wilt dan is dit een aanrader.
Rebel Talent – Francesca Gino
Van het ene boek belandt je in het andere, zo gaat dat vaak. In Pink’s boek ‘When’ haalde hij een onderzoek aan van de Amerikaans-Italiaanse Harvard professor Francesca Gino. Van haar hand verscheen onlangs Rebel Talent, een lekker leesbaar boek waarin gedragswetenschapper Gino laat zien hoe we onszelf vaak beperken door teveel vanuit kaders te denken en te handelen. Onder meer doordat we sociale druk voelen kiezen we vaak voor de zogenaamd ‘veilige’ optie. In een tijd waarin gemiddelden niet meer relevant zijn, is dat niet de beste optie, zo wordt de lezer duidelijk. Het boek is een pleidooi om je niet steeds te conformeren en sluit helemaal aan op de Netflix-voorbeelden uit het boek van McCord. Wederom een goede combi van onderzoek en praktijk.
Het Nieuwe Mentaal – Elke Geraerts
Sluit ik af met mijn favoriete boek van dit voorjaar. Een kennis tipte me al eens. “Je moet dat nieuwe boek van Elke lezen, dat is echt helemaal volgens jullie filosofie bij EnergyFinder.” En ze heeft gelijk. Nadat ik Elke hoorde spreken op een festival bestelde ik het boek. Geraerts houdt een pleidooi voor het afschaffen van time management, net zoals Tony Crabbe dat twee jaar geleden ook al deed. “Manage je aandacht, niet je tijd”, schrijft ze. Over aandacht gesproken: Geraerts stelt dat in deze tijd niet zozeer het activeren van je aandacht maar het uitschakelen van de ruis de grootste uitdaging is. In het boek legt ze uit hoe rituelen je hierbij kunnen helpen. Helemaal spot on. Goed geschreven, met een mooie mix van onderzoek en praktische toepassingen.
Zelf lezen?
Tot zover mijn tips voor de zomer. Wat ik zelf ga lezen? Er ligt zoals altijd een stapel vers leesvoer op mijn bureau. Maar ik ga nu allereerst een boek uitlezen waarin ik ben gestrand. Het betreft De Nieuwe Tsaar, de biografie van Vladimir Putin door Steven Lee Meyers. En daarna kijk ik pas weer naar de stapel leesvoer die op me wacht….
Over de auteur
Patrick Davidson is gefascineerd door mensen en teams die zichzelf continu overtreffen. Patrick schrijft en spreekt over het activeren van teams en ontwikkelen van leiderschap. Hij adviseert er ook over als mede-oprichter van betterday en EnergyFinder (gerichte trainingen gebaseerd op een teamscan die energie van mensen en teams in kaart brengt). Voor Management Boek Events verzorgt hij regelmatig lezingen en workshops en is hij een gewaardeerd dagvoorzitter.
Dit najaar verschijnt zijn nieuwe boek, ‘Wavemakers’ bij Vakmedianet. Daarin ontleedt hij met zijn co-auteurs leiderschap, gedrag en cultuur van de mensen en organisaties die onze toekomst vorm geven. Volg Patrick op Twitter via @davidsonbetter.
Zomerlezen: het archief
Hieronder vind je de lijstjes van de afgelopen zomers, samengesteld door Patrick Davidson:
- Zomerlezen 2017 met onder meer Grit van Angela Duckworth.
- Zomerlezen 2016 met onder meer Diep Werk van Cal Newport.
- Zomerlezen 2015 met onder meer Scrum van Jeff Sutherland.