HET WERKVUUR VAN…. FRENK VAN BATUM
De economie heeft volop gepiekt de afgelopen jaren maar dat betekent niet dat we er allemaal van kunnen profiteren. Frenk van Batum helpt werkgevers en werkzoekenden in de regio IJmond (rondom Beverwijk) om elkaar te vinden. Hij deelt met ons zijn visie op de toekomst van werk in de rubriek ‘Het werkvuur van…’.
Welke (werk-)momenten gaven jou recent energie?
“Dat is wanneer ik mensen een stap verder help. In mijn geval is dat wanneer ik een werkgever en een werkzoekende bij elkaar weet te brengen. Op zo’n moment zelf help je twee mensen maar uit ervaring weet ik inmiddels dat je nog veel meer impact maakt. Er zit zoveel meer achter die twee mensen: denk aan gezinnen die erop vooruitgaan, een bedrijf dat eindelijk die gezochte kracht vindt, en uiteindelijk ook de samenleving. Het is belangrijk dat iedereen kan meedraaien en voor mij prachtig om daaraan mee te werken. Als ik zie dat een werkzoekende een stap extra zet, dan doe ik ook nog een extra stap om hem of haar te helpen. Energie geeft ook energie.”
De toekomst van werk: wat zijn de belangrijkste trends volgens jou?
“Dit is een bijzondere tijd want op dit moment zijn er wel vier generaties werkzaam binnen organisaties. En de verschillen tussen de generaties op de werkvloer worden steeds zichtbaarder. Organisaties die daar goed op inspelen, kunnen talent aantrekken. Jong talent, ik doel op twintigers en dertigers, denkt tegenwoordig anders dan de mensen die nu bij organisaties werkzaam zijn, overwegend uit eerdere generaties.
Een groot deel van de nieuwe generatie wil allereerst autonoom werken en daarnaast ook genoeg tijd hebben voor vrijetijdsbesteding. Die balans tussen werk en privé is belangrijker dan voorheen maar ook lastiger dan ooit. Werk en privé lopen soms ongevraagd door elkaar. Daarnaast wil de jongste generatie werk doen dat niet alleen leuk is maar ook een doel dient. De manier waarop ze hun werk invullen is ook anders en verandert bovendien continu. Zo wordt parttime werken normaler evenals het combineren van meerdere banen. Dat verschilt dus met de generaties hiervoor, die overwegend fulltime werken, en zo lijkt het nu, veel meer vanuit routines en procedures aan de slag gaan. Wat mij fascineert is dat die generaties heel erg van elkaar kunnen leren. Een nieuweling die te horen krijgt ‘ik help je wel even op weg’ en die dan zelf na korte tijd zegt ‘oh, dat kan veel simpeler’ en het dan meteen aanpast. Dus ik zie uitdagingen en kansen.”
Welke beelden heb jij bij de toekomst van werk?
“Mijn beeld van de toekomst van werk bestaat uit een inclusieve arbeidsmarkt en dat spreekt mij ook het meeste aan. Een arbeidsmarkt waarin iedereen deelneemt aan het arbeidsproces, zoals professionals, starters, statushouders, mensen met een beperking, mensen met een ggz achtergrond etc.
Het aantal vacatures dat open staat neemt de afgelopen tijd toe en het aantal werkzoekenden neemt af. Werkgevers gaan daarom op zoek naar alternatieve wijze om toch hun jaardoel te behalen.
Een begrip als job carving is echt in opkomst. Het mooie daarvan is dat werkgevers eenvoudige taken bij hun werknemers wegnemen en daar een nieuwe functie van creëren voor de mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Meer professionals kunnen zich dan richten op het werk waar ze goed in zijn en worden ontlast door een groep die in het verleden niet vanzelfsprekend als voorwaardig medewerker werd gezien. Dat brengt bovendien hele nieuwe energie met zich mee.”
“Een begrip als job carving is echt in opkomst”
Kun je ons een inspirerend voorbeeld noemen van een organisatie die volgens jou een positieve uitzondering is?
“Ik ben gek op organisaties die een idee hebben en dat gewoon uitvoeren. Soms zelfs zonder dat je alle consequenties in kaart hebt kunnen brengen. De Hartekampgroep is een grote zorgorganisatie in de IJmond. Voor de zomer van 2019 hebben zij een vacature uitgezet waarbij zij een participatiebaan hebben gecreëerd. Dat houdt in dat deze baan geschikt is voor iemand met een beperking. Toen de respons onder werkzoekenden zo groot was, werd de organisatie ook gedwongen om goed na te denken over de financiën. Toen hebben we gaandeweg de opties verkend. We zijn in gesprek gegaan over de mogelijkheden voor een subsidie en zij brachten zelf de financiën alsnog in kaart. Inmiddels is een arbeidsovereenkomst aan de kandidaat aangeboden. Dat is precies waar ik het voor doe en zo zie ik de toekomst van werk voor me: grote organisaties die op deze manier durven te experimenten, zullen ontdekken dat het loont om gewoon te starten met goeie ideeën.”
Tot slot: wat zijn 2/3 dingen die elke lezer nu kan doen om werk van zijn/haar toekomst te maken?
“Dat is heel simpel. Zorg ervoor dat je jezelf uitdaagt. In mijn werk vind ik het belangrijk om mij niet te vervelen. Verveling zorgt ervoor dat ik mijn motivatie verlies. Daarom stel ik mezelf de vraag “Van welke taken krijg ik energie?” Op deze taken richt ik mij vervolgens. De energie die ik van deze taken krijg zet ik ook in om even door te zetten en die minder leuke taken te doen. Daarnaast krijg ik energie door te starten met de taken. Hierdoor raak in een flow en heb ik geen gebrek aan motivatie. Mijn motto is dan: doen is de beste manier van denken. Dus heb je een idee: probeer het dan uit.”
Lees in deze serie ook de interviews met:
- Professor Ellen Ruppel Shell (Boston University)
- Professor Lynda Gratton (London Business School)
- Sarah Kessler, auteur van het boek Gigged
- Wybo Wijnbergen, general manager van WeWork
- Karin de Jong (TNO)
- Roos Wouters (Werkvereniging)
- Rinske Wegener (Beleidsadviseur Sociaal Domein, Gemeente Haarlem)
HET NIEUWE BOEK WERKVUUR
Begin oktober verscheen het boek ‘Werkvuur: hoe energieke mensen & teams positieve impact maken’. Daarin beschrijven Hans van der Loo en Patrick Davidson de paradox van modern werken: we hechten meer dan ooit waarde aan ons werk, het bepaalt voor een deel onze identiteit, maar we verliezen tegelijkertijd meer energie op het werk dan voorheen.
Gebaseerd op meerjarig onderzoek, aangevuld met interviews in binnen- en buitenland met prominente wetenschappers, ondernemers, beleidsmakers en andere professionals schetsen de auteurs hoe de toekomst van werk eruit kan zien. Dit doen ze door de positieve uitzonderingen te analyseren op meerdere niveaus. En dat brengt de lezer naar verrassende cases, van een gedreven individu (een verpleegster die overtollig werd en zelf haar nieuwe baan creëerde) tot aan een samenleving (Finland) die er weer bovenop kwam. Zodat je na het lezen zelf met meer energie aan de slag kunt.
Bestel nu het nieuwe boek Werkvuur en ontvang het morgen.