Meer zelfvertrouwen, een ABC-tje
De snelste manier om zelfvertrouwen te vergroten, is het behalen van gewenste prestaties, zo schreven we al eerder. Een andere manier om je zelfvertrouwen te vergroten is door heel gericht vaardigheden te ontwikkelen. Of om van omgeving te veranderen. Maar er is nog een oplossing en dat is een ABC-tje*…. Zelfvertrouwen vergroot je namelijk ook door aan een positiever zelfbeeld te werken. Uit de praktijken van behandelaars blijkt dat mensen met een negatief zelfbeeld gebukt gaan onder regelmatig voorkomende overtuigingen die fnuikend zijn voor hun gevoel van eigenwaarde.
Zelfvertrouwen vergroot je door aan een positiever zelfbeeld te werken.
Die overtuigingen hebben betrekking op prestatiedwang (‘Ik ben pas iets waard als ik presteer’), perfectionisme (‘Ik kan toch niet de beste zijn’), faalangst (‘Je zult zien dat ik fouten maak’), Calimerogevoelens (‘Daar ben ik een maatje te klein voor’), schuldgevoelens (‘Ik trek onheil aan’) en onderschatting van eigen capaciteiten (‘Er valt weinig positiefs aan mij te ontdekken’). Door van gedachten te veranderen volgens de principes van de cognitieve gedragstherapie kun je proberen om irreële verwachtingen en destructieve overtuigingen te bestrijden en te vervangen door meer realistische en positieve interpretaties.
Verander je gedachten via een ABC-schema
Dat veranderen van gedachten verloopt volgens een ABC-schema. Pak een vel papier en schrijf linksboven A: dat is de feitelijke situatie. Het gaat om wat je feitelijk hebt gezien, gehoord, geroken, geproefd of gevoeld. Rechtsboven zet je de letter C: het gevoel en het gedrag dat voortkomt uit de gebeurtenis. Beschrijf je gevoelens en gedragingen zo nauwkeurig mogelijk. Boven in het midden van het vel zet je vervolgens de letter B: dit is de interpretatie van de situatie. Een enkele keer zijn situaties ondubbelzinnig, maar meestal zijn ze voor meerdere interpretaties vatbaar. Hoe je een situatie interpreteert, hangt onder meer af van je persoonlijkheid, van je ervaringen en van de sociale omgeving waarin je bent opgegroeid. Ondertussen is het wel de interpretatie die bepaalt hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Anders gezegd: tussen A en C zit een stap waar je zelf zeggenschap over hebt: de interpretatie. Door die interpretatie te veranderen, kun je ook je gevoel en gedrag veranderen.
Klinkt simpel, nietwaar? Maar pas op, veel van onze interpretaties zijn zo vastgeroest dat we ze nauwelijks lijken te kunnen veranderen. Toch is het een noodzakelijke stap als je gevoel en gedrag – in dit geval het gevoel van eigenwaarde – wilt veranderen. Wil je weten hoeveel zelfvertrouwen je op dit moment hebt? Dan kun je op deze site een gratis testje uitvoeren waarmee je het antwoord binnen twee minuten hebt.
Meer weten? Lees verder in het boek Waar haal je de energie vandaan? of in de voorganger Energy Boost. En wil je meer weten over (de ABC * van) cognitieve gedragstherapie, lees dan bijvoorbeeld het werk van T. IJzermans (zie hierboven)…