Activ: de 20 energiebronnen verdeeld in 5 clusters
Welke energiebronnen onderscheiden we en hoe kun je die activeren?
Waar komt die energie vandaan? Wat bepaalt of je wel of geen energie hebt? Uit welke bronnen kun je daarbij putten? In de populaire literatuur, maar ook in de coaching- en trainingspraktijk, wordt vaak gedaan alsof energie voortkomt uit een enkele energiebron. ‘Energie is passie’, zegt de een. ‘Het heeft te maken met optimisme’, zegt een ander. Of met zelfvertrouwen. Alsof je in een gigantische ballenbak een willekeurig balletje neemt, waarvan je hard roept dat dit de enige échte energiebron is. De 154 mogelijke energiebronnen die wij op het spoor kwamen, konden we na jarenlang onderzoek terugbrengen tot een aanvaardbaar aantal van twintig. Daar kun je iets mee. Zeker wanneer je die twintig bronnen ook nog eens weet onder te brengen in vijf clusters. Daarmee laten we opnieuw* zien dat energie bestaat uit een geheel van nauw met elkaar verbonden bronnen. In de wetenschap heet dit wel een ‘construct’.
Zoektocht leidde tot ACTIV
De zoektocht naar die vijf clusters kostte veel tijd en energie. We waren er net klaar mee, toen de Amerikaanse hoogleraar Martin Seligman, een van de voormannen van de positieve psychologie, een model presenteerde van vijf krachten achter positieve prestaties. Dit model noemde hij PERMA: positive emotions, engagement, relationships, meaning en accomplishments. De schrik sloeg ons om het hart. Hoewel we ons werk in nauwe samenspraak hadden gedaan met wetenschappers en een professioneel onderzoeksbureau, bestond toch altijd de angst voor blinde vlekken en de vrees de verkeerde keuzes te hebben gemaakt. Gelukkig bleken er sterke overeenkomsten te bestaan tussen wat Seligman PERMA noemde en wat wij inmiddels tot ACTIV hadden gedoopt. Wat dat precies inhoudt, vertellen we je zo. Onafhankelijk van elkaar waren we min of meer tot dezelfde bevindingen gekomen.
ACTIV: 20 energiebronnen verdeeld in 5 clusters
Na jarenlang (statistisch) onderzoek konden we dit terugbrengen tot een aanvaardbaar aantal van twintig energiebronnen, die keurig in vijf clusters verdeeld konden worden, zoals je hieronder ziet. Die clusters voorzagen wij van het toepasselijke acroniem ‘ACTIV’.
In de onderstaande figuur vermelden wij de vijf clusters en de twintig daarmee samenhangende energiebronnen. In het boek Werkvuur hebben we dit voor alle energiebronnen helemaal uitgewerkt. Daarin lees je ook hoe je deze 20 energiebronnen heel gericht kunt activeren.
De vijf clusters langslopend, beginnen we aan de linkerkant met ‘affectie’: het gaat hier om positieve emoties die ons openstellen voor de buitenwereld en die ons aanzetten om te leren en te groeien. Of we van die mogelijkheden gebruik maken, wordt bepaald door de mate waarin we er daadwerkelijk in slagen om prikkels uit de ‘context’ oppakken.
De activering van de twee linker energieclusters geven je ongetwijfeld een energieboost. Of je daar optimaal gebruik van maakt, hangt af van de mate waarin het middelste energiecluster ‘toekomst’ is geactiveerd. Wanneer dat het geval is, ben je in staat om je energie op een bepaald punt te richten. Net als een laserstraal.
Ook dan ben je er nog niet: de energie die in je zit, moet er op de een of andere manier uitkomen. Dat gebeurt wanneer je vanuit je drijfveren en sterkten te werk gaat. Wanneer je met volle ‘intensiteit’ aan de slag gaat. Dat kost weliswaar energie, maar levert nóg meer energie op. Zeker wanneer je erin slaagt om intensief met anderen samen te werken. Als dat lukt en er sprake is van ‘verbinding’ ben je aan de rechterzijde van de figuur aanbeland.
Tot zover het antwoord op de vraag ‘Welke energiebronnen onderscheiden we?’ Voor ons antwoord op de vraag “Hoe kun je je energiebronnen activeren?‘ verwijzen we naar een tweede blog (click hier).
Noot: * zie het boek Werkvuur.
VERDER LEZEN?
In het boek Werkvuur hebben we dit helemaal uitgewerkt. Het boek Werkvuur kun je nu kopen in de boekhandel of online.
Mocht je eerst even willen bladeren in het digitale inkijkexemplaar dan click je op deze link.
EEN LEZING OF WORKSHOP VOOR JE TEAM?
Uiteraard verzorgen we ook lezingen en workshops over Werkvuur. Voor meer informatie mail je ons op info@energyfinder.nl of je belt even. Op de site vind je hier alvast wat meer info. We bieden programma’s van een half uur (speednote) tot een dagdeel (workshop) en kunnen programma’s op maat maken voor bijv. een heisessie of een groot event.