De 3 V’s van negatieve gevoelens op de werkplek (HR Community)
Zoals we in de eerste twee delen van deze serie al aangaven, gaat het slecht met de energie van werkend Nederland. Het is vooral stress en somberheid dat de klok slaat. We voelen ons gevangen in een tredmolen die werk heet. In cijfers uitgedrukt: slechts 18% van ruim vijfduizend ondervraagden geeft aan het naar zijn zin te hebben op het werk. Twee jaar geleden was dat nog bijna twee keer zoveel (34%). Wat is er sindsdien gebeurd dat het werkplezier zozeer onder druk heeft gezet?
Minder dan een op de vijf werknemers geeft aan het naar de zin te hebben. Bijna de helft (47%) zegt angstig, bedrukt, boos, cynisch, droevig of gefrustreerd aan het werk te zijn. En ruim een derde (35%) functioneert op een soort neutrale emotionele spaarstand, waardoor men het allemaal ‘wel best’ vindt wat er om hen heen gebeurt. Dat is bepaald geen positief resultaat. Het komt naar voren in een diepgaand onderzoek naar de energie van werkend Nederland in 2018, waarover we eerder al schreven in deel 1 en 2.
Als we het in een wat breder en internationaler perspectief plaatsen, is dit naargeestige beeld best wel te verklaren. Met name in de Angelsaksische wereld is men gewend geraakt aan droefgeestige verhalen over groeiende wanhoop op de werkvloer. Amerikaanse toestanden als voorland voor Nederland? Laten we inzoomen op de drie V’s die volgens experts negatieve gevoelens veroorzaken in Angelsaksische landen.