De kwestie: Harder werken, minder presteren
De kwestie: Harder werken, minder presteren
‘Na de crisis zijn we allemaal druk, druk, druk. Toch slagen we er nauwelijks in om mooie marges en prima rendementen te halen. Dat is raar’. aldus Jos Burgers in het laatste nummer van managementboekmagazine. Hij slaat de spijker op zijn kop.
Tegelijkertijd verzuimt hij om een verklaring te geven voor het door hem geconstateerde rare fenomeen. De sleutel tot het antwoord kun je vinden in de energie van werknemers. Energie is de kracht waarmee je jezelf en anderen in beweging brengt om gewenste prestaties te realiseren. Om die prestaties daadwerkelijk te realiseren, lijkt hard werken een probaat middel. Maar pas op: het gaat niet alleen om de kwantiteit en intensiteit van dat harde werken, maar ook om de kwaliteit ervan. Naast hard en langdurig werken (het kwantitatieve aspect), gaat het ook om kwalitatieve aspect: de aandacht die je besteedt aan klanten en externe ontwikkelen, aan het vermogen om te leren en je blijvend te focussen op concrete ambities, om het gebruik maken van je sterkten en vooral ook, om het productief samenwerken met anderen.
Uit onderzoek naar de ‘Energie van Werkend Nederland’ blijkt dat slechts 12% van alle werknemers in staat is om zowel kwantitatief als kwalitatief optimaal aan het werk te zijn. Deze groep bevindt zich in de ‘zinzone’: dat is een energiezone van mensen, teams en organisaties die er zin in hebben. Deze groep presteert 43% beter dan gemiddeld. Tegenover deze betrekkelijk kleine groep staat een veel grotere groep werknemers die zich in de ‘hyperzone’ bevindt: dit is de energiezone van mensen die onder grote druk staan en die dagelijks verkrampt bezig zijn om te overleven. Hoe groot die groep is: maar liefst 40% van alle werknemers. Op een totale beroepsbevolking van 8,7 miljoen zijn dat maar liefst 3,5 miljoen werknemers.
Aangezien werknemers in de hyperzone over het algemeen 27% procent minder presteren dan gemiddeld is de rekensom gauw gemaakt en wordt de logica duidelijk waarom harder werken niet per se tot betere rendementen leidt. Het is dan tevens duidelijk wat er te doen staat om die rendementen omhoog te laten gaan: mensen massaal van de hyperzone naar de zinzone bewegen. Dan voorkom je 27% prestatieverlies en krijg je er als bonus ook nog eens 43% prestatiewinst bij. Dat is de simpele logica van energie.
Deze blog komt uit de nieuwsbrief van donderdag 7 maart. Wil je hem voortaan ook ontvangen? Abonneer je in twee kliks via deze link.