“Elk team laten presteren als het beste team”
Ester Klaeijsen, countryleader HR bij Cisco, gaf onlangs een inspirerende lezing tijdens de Amsterdamse editie van het HR-event Citywork. Klaeijsen, na enkele jaren in London voor Cisco nu weer terug in eigen land, vertelde in twintig minuten op inspirerende wijze met welke vier rituelen de mensen van Cisco in verbinding blijven met elkaar en het bedrijf.
Goede teams zijn de sleutel
“We hebben geen jaarlijkse beoordelingsrondes meer. Dat is niet meer van deze tijd” zo stelt Klaeijsen prikkelend. “Dat gaven onze medewerkers zelf aan. Het slaat ook echt nergens om op een half jaar na dato met iemand terug te kijken. Bovendien is het belangrijk om te kijken in welke context iemand zijn prestaties neerzet. Binnen Cisco zijn we ervan overtuigd dat teams een sleutelrol vervullen. Wij streven er dan ook naar om meer teams zo te laten werken als onze beste teams doen. Dat is het vertrekpunt geweest. En dus kijken we niet alleen naar individuen maar ook naar teams”, zo stelt Klaeijsen. Binnen Cisco wordt daarom gewerkt met Team Space. “Dat is een serie rituelen, ondersteund door tools die ervoor zorgen dat je heel gericht aan de slag kunt met je werk. Dat je doet waar je goed in bent en nog beter in wilt worden, dat teams ook weten waar ze jou voor kunnen inschakelen. Op die manier maken we teams én teamleden sterker.”
“We kijken niet alleen naar individuen maar ook naar teams”
De vier rituelen waarmee Cisco van elk team een topteam wil maken
- Standout Assessment
- Weekly Checkin
- Monthly Performance Snapshot
- Quarterly Engagement Pulse
Vertrekpunt: wat je wilt en wat je kunt
Het eerste ritueel is het zogenaamde ‘standout assessment’. “Daarin geef je aan waar je energie van krijgt, waar mensen je voor kunnen benaderen en hoe je het liefste samenwerkt. Dit zorgt ervoor dat teams jou kunnen vinden en ook dat jij die teams kunt vinden waar je een bijdrage aan kunt en wil leveren. We zoeken een mix tussen de ‘Best of Me’ en de ‘Best of We’”, zo licht Klaeijsen toe. Cisco hanteert hierbij de negen ‘sterkste rollen’ uit de Standout-methodiek van Marcus Buckingham.
Vervolgens is er de ‘weekly checkin’ met je manager waarbij elke medewerker elke week een aantal standaardvragen beantwoordt. “Allereerst bespreek je hoe je de vorige week hebt ervaren: wat vond je gaaf maar ook waar lekte je energie? En dan vooruitkijkend: waar liggen je prioriteiten komende week en ook: wat heb je nodig? Zo blijf je met elkaar in gesprek en kunnen we continu monitoren hoe je erin zit. We willen voorkomen dat mensen afhaken doordat ze te lang of te vaak iets doen waar ze geen energie van krijgen. Maak je sterktes en ontwikkelwensen bespreekbaar. Zelf vul ik dit ook elke week in. Mijn manager zit in London en we zien elkaar slechts een paar keer jaar face-to-face maar door de weekly checkin weten we precies van elkaar hoe het ervoor staat. Dat ritme zorgt ervoor dat je zowel aan nu als aan morgen denkt. Die aandacht is cruciaal.”
“Data die je verzamelt moet nuttig zijn”
Dan is er de ‘monthly performance snapshot’. “Daarin beantwoorden we vier vragen over de performance en de talentontwikkeling van een professional. Heel erg to the point en in het moment.” Na het lezen van bovenstaand kun je wellicht het gevoel krijgen dat Cisco alles enorm versimpelt en dat het niet zou geloven in cijfers. Dat laatste klopt niet. Het is juist zo dat de data die verzameld wordt ook wel nuttig moet zijn. En dat betekent dat alles in het teken staat van betere teamperformance. Klaeijsen daarover: “Het vierde ritueel is dan de ‘engagement pulse’ die we minimaal eenmaal per kwartaal doen. Dit heeft als doel om samen te kijken hoe het ervoor staat als team. Daarbij meten we ook hoe we het als team doen ten opzichte van de beste teams binnen Cisco. We streven ernaar dat elk team het beste uit zichzelf wil halen en weten dat het helpt om die data te delen. Elk team krijgt de kans om te leren van de beste teams. Door deze aanpak leren we versneld en dat helpt om beter te presteren als team.”
Over Ester Klaeijsen en Cisco
Ester werkt sinds 2006 bij Cisco waar ze sinds twee jaar de functie vervult van HR country lead Nederland. Cisco, opgericht in 1984 door twee computer-assistenten van Stanford University, is een van de grondleggers van internet.
Het Amerikaanse tech-bedrijf, leverancier van netwerkapparatuur, heeft drie pijlers:
- connect everything
- innovate everywhere
- benefit everyone.
In Team Space komt dat samen. Meer informatie vind je op de Cisco-website.
Over Citywork
Citywork is een HR Event dat in meerdere Europese landen wordt georganiseerd. Op 29 mei werd de Amsterdamse editie gehouden. Daar stonden naast Ester Klaeijsen ook sprekers van onder meer Heineken en TNO op het podium.