“STOP MET TIME MANAGEMENT, MANAGE JE AANDACHT”

 In Leestip, Zelfdiscipline

Bovenstaande uitspraak is van Elke Geraerts. De Belgische neuropsychologe schreef twee bestsellers waarin mentale groei en mentale problemen centraal staan. Het eerste boek ‘Mentaal Kapitaal’ ging over manieren waarop je je brein kunt wapenen tegen stress en burn-out. Met haar vorige laatste boek ‘Het Nieuwe Mentaal’ liet Geraerts zien hoe we de laatste jaren de verkeerde kant zijn opgeschoten door begrippen als time-management en work-life balance. We spraken Geraerts in haar Antwerpse kantoor. Dit is deel 1 van een tweeluik met Geraerts.

Wanneer het woord Time management valt, kijkt ze ons een beetje streng aan. “Dat is echt zo’n onzin hè, dat je je tijd kunt managen. Een dag heeft nu eenmaal 24 uur en daar krijgt niemand een minuutje bij, hoor. Van alle levende wezens probeert alleen de mens het natuurlijke ritme te beïnvloeden. Als mens proberen we grip te krijgen op de tijd door onze tijdsbesteding zo goed mogelijk te verdelen over inspanning en ontspanning. Die denkwijze van time management komt daar vandaan. Het komt uit een tijd, de jaren vijftig van de vorige eeuw, waarin management een professionaliseringsslag doormaakte. Peter Drucker schreef destijds dat geen enkele hulpbron zo schaars was als tijd en dat men er goed mee moest omspringen. Wat mij opvalt is dat er destijds in eerste instantie vooral op bedrijfsniveau werd gedacht over time management. Pas later werd er nagedacht over de individuele medewerker. Die indeling destijds van 24 uur in 8 uur werken, 8 uur uitrusten en 8 uur slapen was bedoeld om medewerkers te beschermen. Die 8 uur werken was een maximum en geen minimum, zoals je tegenwoordig soms voelt. Tegenwoordig is ‘druk, druk, druk’ een soort statussymbool maar daar moeten we vanaf. Ik denk dat we onszelf die drukte aanpraten door niet goed genoeg prioriteiten te stellen.”

“Druk, druk, druk is een soort statussymbool geworden”

Manage je aandacht

“Mijn belangrijkste pleidooi op dit vlak is dat onze tijd niet rekbaar is, ook al denken we dat er steeds meer bij kan. Het is veel beter om je aandacht te richten. En dan vooral op iets dat je echt belangrijk vindt. Plan daar voldoende tijd voor in. Dat verdien je dubbel en dwars terug. Vaak plannen we teveel werkzaamheden in en houden we geen rekening met het feit dat je echt even moet omschakelen tussen taken. Daarom pleit ik voor rituelen die je helpen om met aandacht te werken. Als je elke taak aanvangt met een mentale voorbereiding en naderhand ook goed afsluit dan krijg je veel meer voor elkaar.”

“Onze tijd is niet rekbaar”

Luisterend naar Geraerts komen we tot de volgende vier stappen om met meer aandacht aan de slag te gaan.

1. Zoek je focuspiek: doe het juiste werk op het voor jou juiste moment. Kijk wat je het beste/liefste in ochtend/middag/avond doet.

2. Doe wat je doet, ook echt goed (met volle aandacht: zet triggers uit)

3. Plan juist meer tijd voor een taak: plan ook tijd voor mentale voorbereiding en mentale verwerking

4. Rituelen helpen je (mentale voorbereiding, mentale verwerking, vaker pauzes)

 

HOE WIJ HET GEDACHTEGOED VAN ELKE TOEPASSEN

Patrick Davidson: “Sinds het voorjaar van 2018 richt ik mijn aandacht nog veel bewuster. Dat deed ik door enkele energielekken effectief aan te pakken. Allereerst heb ik nieuwe rituelen ingevoerd, een tip van Elke. Te beginnen met de indeling van dagen waarop geen klantsessies gepland staan. Daarin probeer ik ’s ochtends zo min mogelijk meetings, beltijd en schermtijd te hebben. In de ochtenden wil ik kunnen nadenken, lezen en schrijven. In de middagen zoek ik dan de samenwerking om dingen voor mekaar te krijgen. Naast die nieuwe routines heb ik mijn smartphone-gebruik een jaar geleden drastisch aangepakt. Denk daarbij aan de bekende tips (scherm op grijstint, geen notificaties, schermtijd laten monitoren door een app).

Hans van der Loo: “Het richten van mijn aandacht is cruciaal voor me. Mijn generatie heeft daarbij het geluk dat we de periode voor de computer en de smartphone hebben meegemaakt. Als zestiger vind ik een smartphone handig maar net als een agenda pak ik hem erbij als ik hem nodig heb en niet omgekeerd. Hoe ik mijn aandacht richt? Ik heb 10 jaar geleden de knop omgezet en ik doe echt alleen nog maar dingen waar ik zin in. Dus dat is puur gevoelsmatig, vanuit de groene knop. Ik stel mezelf twee vragen: word ik er enthousiast van en wil ik dit echt? Als de antwoorden dan ja en ja zijn dan verlies ik me daar helemaal in.”

 

HOE ELKE ONS GEDACHTEGOED TOEPAST

Elke Geraerts was tot 5 jaar geleden verbonden aan de Erasmus Universiteit maar koos voor het ondernemerschap. “Ik volgde de energie. Als ondernemer kan ik veel directer een bijdrage leveren aan de maatschappij op de onderwerpen die ik belangrijk vind. Naast het schrijven ben ik vooral bezig met trainingen binnen organisaties. Dit is wat me echt energie geeft. Energie is ongelooflijk belangrijk en meer en meer organisaties denken ook in termen van energie. ”

VOLGENDE WEEK: deel 2 van het interview met Elke Geraerts. Daarin zoomen we in op de uitkomsten van het onderzoek naar de energie van werkend Nederland. Daarbij onder meer aandacht voor de verschillen tussen generaties.

BOEKEN VAN ELKE GERAERTS

MEER LEZEN & LUISTEREN OVER HET ONDERZOEK NAAR DE ENERGIE VAN WERKEND NEDERLAND

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona