Wat is energie?
Wat is energie?
‘Energie is de kracht waarmee je jezelf en anderen in beweging zet om gewenste prestaties te realiseren’.
Zo luidt de definitie die wij hanteren. Hoe we daartoe kwamen kun je lezen in diverse blogs. En natuurlijk in de drie boeken die we erover schreven.
Energie kent meerdere dimensies
Die kracht kent een fysieke, mentale, emotionele en sociale dimensie.
Dat kun je niet alleen zien, voelen en beschrijven maar ook meten.
Hoe meet je energie?
Na een lange zoektocht hebben wij de vele factoren die je energieniveau beïnvloeden geclusterd onder het acroniem ACTIV. Binnen deze clusters onderscheiden we, na jarenlang (statistisch) onderzoek twintig energiebronnen, die we in kaart kunnen brengen door een survey. De clusters van energiebronnen voorzagen wij van het toepasselijke acroniem ‘ACTIV’: affectie, context, toekomst, intensiteit en verbinding.
In onderstaande figuur vind je een korte toelichting van de 20 energiebronnen. Meer hierover in deze blog en in het boek Werkvuur.
Energiezones
Die kracht kan bovendien verschillende toestanden aannemen: zij kan groter of kleiner, positiever of negatiever zijn. Afhankelijk van de toestand – wij spreken in dit verband van ‘energiezones’ – zal de beweging dynamischer en het prestatievermogen groter zijn. Uit onderzoek blijkt dat mindset, gedrag en prestaties verschillen per energiezone.
Energie altijd in relatie tot gedrag en prestaties
Energie staat niet op zich. Belangrijk om te weten is dat energie altijd in relatie tot gedrag en prestaties staat. Wat dat betekent? Dat je weet waar je energie van krijgt. En hoe je die inzet om je gedrag aan te passen. Wie de lat hoger legt, zal namelijk ander gedrag moeten laten zien.
Hoe dat precies werkt zie je in onderstaande afbeelding van de energieketen: succesvolle gedragsverandering ontwerp je van rechts naar links. Je bedenkt eerst wat je wil presteren, dan welk gedrag ervoor nodig is en tot slot check je of je de energie hebt die ervoor nodig is om te slagen. En dan ga je er vol energie maar heel gericht mee aan de slag (van links naar rechts) zodat je de gewenste prestatie kunt realiseren op eigen kracht..
Energiemeting
EnergyFinder is de enige wetenschappelijk onderbouwde tool om energie mee te meten. Via een online survey (die je in zo’n 10 minuten invult) maken we een energie-rapportage voor team en teamleden.
Tevens doet EnergyFinder periodiek onderzoek naar de energie waarmee werkend Nederland dagelijks aan de slag gaat. De onderzoekswhitepapers en verdiepende sectorstudies (o.a. onderwijs, zorg, overheid) kun je gratis downloaden. Elders op de site vind je tevens podcasts waarin we vertellen over onze visie, aanpak en onderzoeken.
Energie activeren
Het geheim van succesvolle teams zit in energie. Dat klinkt abstract, maar is het niet. Want energie kun je heel goed meten, activeren én sturen. Het is precies wat EnergyFinder doet. Met een slimme combi van meettool en workshops zetten teams zichzelf in beweging om bevlogen en in een flow te presteren. Verder lezen over aanpak en programma van zo’n workshop en meting. Of lees deze blog waarin we uitleggen hoe je een team activeert.
Verder lezen over de aanpak, de onderbouwing en vijf jaar onderzoek?
Dit is in detail beschreven in het boek Werkvuur: hoe energieke mensen en teams positieve impact maken, genomineerd voor Managementboek van het Jaar 2020. Interviews (NRC, Managementboek Magazine, Management Impact e.d.) en recensies vind je in de blogsectie van de website.
Wil je meer weten?
Neem vrijblijvend contact op of lees hier hoe onze klanten zoals Heineken het toepassen. Onze contactgegevens (incl. telefoonnummers) staan bovenaan de pagina vermeld. Ook kun je een voorbeeldrapportage en prijsopgave aanvragen (mail: info@energyfinder.nl).